FONTE – Valg og download af skrifttyper

Valg af font til dit brand er vigtigt, da den beskriver din identitet og kan skabe den røde tråd. Det er derfor vigtigt, at du bruger den/de samme skrifttyper både til online og offline materiale.

Her har jeg lavet et eksempel på skrifttyper til en slagter forretning og børnehaven mariehønen. Min vurdering er, at de øverste passer bedre til brandet.

Den øverste slagter forretning i Chunkfive udtrykker seriøsitet og jeg kan lige forstille mig det være printet på et stort skilt over forretningen. Den nedenunder i Aliens And Cows minder mig til gengæld om noget med indretning. Den er meget stilistisk og minimalistisk.

Den øverste børnehave mariehønen i Coolvetica er enkel og nem at læse. Den udtrykker en ro og er rar for øjnene at kigge på. Den nedenunder i Universal Serif er til gengæld meget voldsom og den er sværere at læse, fordi bogstaverne minder meget om hinanden. Den udtrykker ikke tryghed på samme måde som den øverste.

De fleste brands har 2-3 skrifttyper som de bruger. 1 til overskrifter, 1 til brødtekst og 1 til fodnoter. Nogle bruger også en skrifttype til deres logo, som muligvis ikke bliver brugt andre steder i brandingen.

Det er dog ikke alle skrifttyper der passer til både at blive læst på en skærm og på trykte materialer.

Fonte til web

Sans serif er gode til skærmbrug, da de er uden fødder og er ofte kendetegnet for deres enkle rene linjer. Skrifttyper med fødder er ikke så lette at læse på en skærm.

Sans serif er kendt for at være de moderne skrifttyper.

Eksempler på disse fonte er Arial, Helvetica og Calibri.

Skrifttyper-og-fonte

Fonte til print

Serif er med fødder og er bedst til tekst på trykte materialer. De er kendt som de klassiske skrifttyper, fordi de udstråler et klassisk udtryk. Denne type skrift er nemmere at læse i printmateriale og derfor er det også oftest den man finder i bøger.

Eksempler på disse fonte er Times, Garamond og Baskerville.

Skrifttyper-og-fonte

Hvis man har valgt en skrifttype som passer bedst til trykte medier, kan man vælge en lignende, som man bruger til hjemmesiden. Man kan vælge en skrifttype inden for samme fontfamilie.

Det vigtigste er, at skriften er læsevenlig og udtrykker den stil, som passer bedst til dig/brandet.

Download af fonte

1.Dafont.com

Jeg har altid brugt https://www.dafont.com/ til at downloade nye fonte. De har en stor database af gratis fonte. Jeg kan godt lide deres oversigt, som gør det nemt at søge efter den font, som passer til den stil, man leder efter.

Skrifttyper-og-fonte

Hvis du allerede ved, hvad du skal skrive med skrifttypen, så kan du indtaste det i ”Preview”. Så får du skrifttyperne at se, med den tekst du gerne vil skrive.

Pernilleml.dk eksempler

Under deres FAQ hjælper de med guides til f.eks. at installere fonte i dit styresystem.

Dafont FAQ

Vær opmærksom på, at det ikke er alle skrifttyperne der har æ, ø og å. Eksempel her med “Pernilles frisørsalon”. Mit råd er, at du skal vælge en anden skrifttype, hvis du skal bruge den til at skrive mange tekster på dansk. Men den kan godt bruges til et logo, hvis logoet ikke indeholder æ, ø og å.

Eksempel på skrifttype

Man kan også bruge Google https://fonts.google.com/. De er også gratis og fungerer både på hjemmeside, mobil og tablets. Derfor kan det være en god idé at finde fonte her, hvis det hovedsageligt er til online materiale du skal bruge dem.

2.Google

Skrifttyper-og-fonte

Her kan man også indtaste et stykke tekst selv, så man bedre kan forestille sig resultatet.

Eksempel på google fonte

Der er massere af inspiration at finde på nettet om skrifttyper og valg heraf. F.eks. kan du her læse om de bedst rangerede Google-skrifftyper. https://kinsta.com/dk/blog/bedst-google-fonts/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *